Plastic Soup

We hebben er allemaal vast wel eens van gehoord, de “plastic soup”. Plastic , hoe klein en onnozel het ook lijkt wordt achteloos op straat gegooid, kijk maar eens om je heen, in de omgeving van fastfood ketens , markten, stranden, langs snelwegen. op parkeerplaatsen en vele vele andere plekken kom je plastic en overig zwerfvuil tegen.
Dit plastic wordt door de wind en regen meegevoerd naar afvoeren en belandt op de een of andere manier voor een overgroot deel in het oppervlaktewater welke op hun beurt uiteindelijk in zee uitkomt.

Ook in de zee zelf gebeurt het één en ander, denk maar eens aan de vissersnetten en de grote scheepvaart waar nog wel eens wat lading overboord gaat.

Door de natuurlijke stromingen in de wereldzeeën en oceanen komt het uiteindelijk allemaal bij elkaar op een aantal gebieden in onze oceanen.
Hier ontstaan de zogenaamde “eilanden” van plastic. In deze immense gebieden van plastic troep leven ook vissen, dolfijnen, haaien, walvissen, schildpadden enz enz..  zij eten het of raken verstrikt en vinden er vaak een wisse dood.

Het gaat nóg verder, plastic breekt nagenoeg niet af, maar het veroudert onder invloed van uv-straling en verpulvert tot microplastic, juist deze vorm van plastic is het gevaarlijkst voor onze voedselketen. Algen hechten zich hieraan en worden door veel levende wezens in zee gezien als een lekker hapje.
Het laat zich raden, in het lekkere visje van de marktkraam worden nú al sporen gevonden van microplastic. De cirkel is weer rond.

De boodschap welke wij uitdragen is duidelijk.
Wees voorzichtig met plastic, probeer het gebruik ervan tot een minimum te beperken, gooi het nooit op straat, de wind neemt het mee en grote kans dat het ergens in het water terechtkomt,  en recycle zoveel mogelijk.
Alle kleine beetjes helpen om de zee, onze bron van leven, te behouden voor onszelf en onze kinderen.